ΜΠΑΣΚΕΤ










Επηρεάζει άραγε ο χρόνος συμμετοχής την απόδοση των παικτών μπάσκετ κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου; Δεδομένα από το ΝΒΑ.

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, ο Gonzalez AM. Και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Central Florida στις ΗΠΑ ανέλυσαν την απόδοση παικτών καλαθοσφαίρισης από το επαγγελματικό πρωτάθλημα του ΝΒΑ κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Από τους παίκτες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι μισοί περίπου ήταν βασικοί και οι άλλοι μισοί αναπληρωματικοί με τους πρώτους να παίζουν κατά μέσο όρο 27,8±6.9 λεπτά ανά αγώνα και τους δεύτερους 11,3±7.0 λεπτά ανά αγώνα. Οι ερευνητές μέτρησαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, την αναερόβια ισχύ (κατακόρυφο άλμα), την μυϊκή ισχύ των κάτω άκρων (στο κάθισμα), τον χρόνο αντίδρασης, την υποκειμενική αίσθηση κόπωσης, την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, την ετοιμότητά τους και την κόπωσή τους στην αρχή και στο τέλος της αγωνιστική περιόδου. Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι βασικοί παίκτες βελτίωσαν την αλτική τους ικανότητα και τον χρόνο αντίδρασης σε σύγκριση με τους αναπληρωματικούς οι οποίοι μείωσαν την αλτική τους ικανότητα αλλά διατήρησαν τον χρόνο ικανότητα αντίδρασης κατά τη διάρκεια της σαιζόν. Επίσης, οι βασικοί παρουσίασαν μικρότερη υποκειμενική αίσθηση κόπωσης και ήταν σε μεγαλύτερη ετοιμότητα σε σύγκριση με του αναπληρωματικούς. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι όταν ένας παίκτης παίζει περισσότερο (βασικός) στην ομάδα είναι πιθανό να βελτιώσει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της απόδοσής το.Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας πληροφορούσαν οι ερευνητές σχετικά και με τα στατιστικά στοιχεία απόδοσης κατά τη διάρκεια των αγώνων των αθλητών. Άρα, είναι μάλλον καλό να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση και στην ετοιμότητα των αναπληρωματικών παικτών αφιερώνοντας περισσότερο ίσως χρόνο στην προπόνηση.

Gonzalez AMHoffman JRRogowski JPBurgos WManalo EWeise KFragala MSStout JR.(2012). Performance changes in nba basketball players vary in starters vs. nonstarters over a competitive season. Journal of Strength and Conditioning Research.  May 29. [Epub ahead of print]

Από τον Θανάση Χατζηνικολάου, Ph.D.
Λέκτορας προπονητικής της φυσικής κατάστασης
Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
achatzin@phyed.duth.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις